Severinus
‹ Naar nieuwsoverzicht

06 april 2022

Save the date: Kleinkijkacademie Inspiratiemiddag

28 juni 2022

Op dinsdag 28 juni 2022 organiseert zorgorganisatie Severinus in Veldhoven een inspiratiemiddag. Graag delen we de resultaten van het project ‘Kleinkijkacademie, creatieve hulp op de werkvloer’. Zes ontwerpers en kunstenaars uit verschillende disciplines transformeerden alledaagse zorgtaken en huishoudelijke activiteiten tot een verrassend nieuw aanbod op woningen voor bewoners met een ernstig verstandelijke en ernstig meervoudige beperking. Zij deden dit vanuit het perspectief van, en in samenwerking met, de begeleiders op die woningen. Zo werd de kunstenaarsblik geïntegreerd in het palet van vaardigheden van zorgmedewerkers. De werkvormen en prototypes die de kunstenaars hebben ontwikkeld worden opgenomen in het Leerplein en de beroepsopleiding van de Severinus Academie.

Maak op 28 juni kennis met de kunstenaars, ontwerpers en betrokken zorgmedewerkers in filmpresentaties en talks over het proces. En ervaar zelf de resultaten in workshops. Save the date! Een uitgebreider programma met aanmeldmogelijkheid volgt in mei.

Manon van Hoeckel
Ontwerpster Manon van Hoeckel wierp letterlijk een frisse blik op twee woningen. Ramen wassen werd bij haar een interactief spel met bewoners. Door een mentale carwash liet ze medewerkers fris aan hun dienst beginnen, want als je rust uitstraalt is de sfeer op de woning vaak ook goed. Manon bundelde haar tips and tricks in een weekkalender.

Feiko Beckers
Kunstenaar Feiko Beckers zag dat elke bewoner zijn eigen speciale mok heeft die het drinken vergemakkelijkt. Hij maakte voor de medewerkers ook speciale mokken. De mokken worden gebruikt om het gesprek aan te gaan over geduld, tijd nemen voor jezelf, en het effect van haast op het gedrag van bewoners.

Joris van Midde
Theatermaker Joris van Midde onderzocht met begeleiders hoe je op een fantasievolle en speelse manier met bewoners kunt communiceren, gewoonzorgtaken. Hij probeerde hen bewust te maken van hun lichaamstaal en stemgebruik en experimenteerde met de muzikale ondersteuning van dagelijkse bezigheden.

Cathalijne Smulders
Kunstenaar Cathalijne Smulders richtte zich op communicatie via tast. Hoe kunnen begeleiders meer stimulerende of kalmerende ervaringen creëren? Ze liet hen met gesloten ogen de alledaagse omgeving aftasten en maakte met hen tactiele ‘instrumenten’ van alledaagse voorwerpen. Door aanraking zelf te ervaren ontstonden nieuwe inzichten.

Tilburg Cowboys
Kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys organiseerde de Huishoudrodeo. Deelnemers hun eigen creativiteit laten ontdekken en leren hoe je die kunt inzetten op de werkvloer met bewoners, was het doel van dit educatieve ‘teamuitje’. Studenten formuleerden hun eigen ‘creatief huishoud experiment’ waar de Tilburg Cowboys vervolgens tools voor maakten.

Cécile Espinasse
Social designer Cécile Espinasse heeft met medewerkers geëxperimenteerd met kleur, geur, structuur en presentatie van eten op de woningen. Zo bedacht ze een bijzondere ‘deegmassage’ en door warme chocomel of koude ranja in een vacuümzak te schenken liet ze bewoners de drankjes niet alleen proeven, maar ook vooraf op de huid voelen, een dubbele sensatie.

Sjaak Langenberg & Rosé de Beer
Het ontwerpersduo Sjaak Langenberg & Rosé de Beer ontwikkelde het concept voor de Kleinkijkacademie en hebben de artistieke leiding over het project. In hun vooronderzoek ontdekten ze dat pragmatische zorgtaken vanuit een andere blik kunnen veranderen in meer belevingsgerichte culturele activiteiten.

Femmianne Bredewoldt
Femmianne Bredewold reflecteert tijdens de inspiratiedag in een gesproken column op de Kleinkijkacademie. In haar werk als universitair hoofddocent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht is de plek van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving een belangrijk thema.

Het project wordt financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en de Provincie Noord-Brabant/Kunstloc via de Impulsgeldenregeling.