Veelgestelde vragen
-
Hoe lang is een Wlz-indicatie geldig?
Een Wlz-indicatie (Wet Langdurige Zorg) is voor onbepaalde tijd geldig. Alleen als de zorgvraag verandert of als het ZZP (Zorgzwaartepakket) niet meer past bij de zorgvraag is het nodig een herindicatie aan te vragen. Meer informatie vind je op de website van CIZ.
-
Hoe wordt de eigen bijdrage Wlz berekend voor zorg met verblijf?
De kosten voor wonen in een zorgorganisatie worden betaald uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Wettelijk is bepaald dat de cliënt vanaf de leeftijd van 18 jaar, een deel van de kosten zelf betaald. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent en int de eigen bijdrage in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Hoogte eigen bijdrage
De hoogte van de ‘eigen bijdrage’ is afhankelijk van het verzamel- of belastbaar inkomen, leeftijd en indicatie. De cliënt betaalt de eigen bijdrage vanaf de dag dat er sprake is van wonen. Het CAK vraagt inkomensgegevens op bij de belastingdienst en stuurt een beschikking (met berekening) van de hoogte van de eigen bijdrage. Het inkomen en/of vermogen stelt de Belastingdienst pas een jaar later vast. Daarom berekent het CAK de maximale periodebijdrage met het inkomen en eventuele vermogen van twee jaar geleden.De eerste 4 maanden van een verblijf in een Wlz-organisatie wordt de lage eigen bijdrage opgelegd. Daarna de hoge eigen bijdrage. De uitkeringsinstantie houdt maandelijks de eigen bijdrage in of stuurt een factuur, die de cliënt binnen de betalingstermijn moet voldoen.
Meer informatie vind je op de website van het CAK. Op de website van het CAK is het mogelijk een proefberekening van de eigen bijdrage te maken.
-
Hoe wordt de eigen bijdrage Wlz berekend voor zorg zonder verblijf?
Zorgvormen zonder verblijf zijn o.a. begeleiding, dagbesteding of thuiszorg.
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent een eigen bijdrage in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het CAK berekent een eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning. Voor algemene voorzieningen mag de gemeente een afwijkende bijdrage vragen. Er zijn gemeenten die bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp als algemene voorziening aanbieden. Je kunt bij de gemeente vragen of je een maatwerk of algemene voorziening hebt. Op de website van het CAK is het mogelijk een proefberekening van de eigen bijdrage te maken.
Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning)
De eigen bijdrage kan ook gelden voor voorzieningen van de gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Dit hangt af van de gemeente waar je woont. Maak je gebruik van Zorg zonder Verblijf én Wmo? Dan betaal je voor deze zorg samen nooit meer dan de vastgestelde maximale periodebijdrage Zorg zonder Verblijf.Iedere gemeente bepaalt zelf het uurtarief.
Op de website van het CAK is het mogelijk een proefberekening van de eigen bijdrage te maken. Meer informatie vind je op de website van het CAK.
-
Wat is nodig om in aanmerking te komen voor zorg bij een Wlz-organisatie als Severinus?
Om in aanmerking te komen voor zorg bij een Wlz-organisatie is een indicatie of een beschikking van de gemeente vereist. Een Wlz-indicatie kun je aanvragen bij het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg). Deze instantie onderzoekt of je daarvoor in aanmerking komt. Het gaat hierbij om zorg die valt onder de Wet Langdurige Zorg. Meer informatie vind je op de website van het CIZ.
Kun je geen beroep doen op de Wlz, dan kan bij de gemeente in de eigen woonplaats zorg worden aangevraagd. De gemeente onderzoekt of de zorg vanuit de WMO of de Jeugdwet kan worden verstrekt. Neem contact op met de zorgbemiddelaar van Severinus voor meer informatie.
-
Hoe vraag ik een Wlz-indicatie aan?
Wlz (Wet Langdurige Zorg)
Een Wlz-indicatie kun je zelf aanvragen of samen met een medewerker van MEE of een andere onafhankelijke cliëntondersteuner, te vinden via de website regelhulp.In het Wlz-aanvraagformulier wordt een keuze gemaakt over hoe je de zorg wil ontvangen, als:
• ZIN (Zorg In Natura)
• PGB (Persoons Gebonden Budget)Voor zowel ZIN als PGB kun je bij het Zorgbureau van Severinus terecht. Onze zorgbemiddelaars maken hierover afspraken met je.
Na aanvraag stuurt het CIZ binnen 6 weken een brief waarin staat of ze de indicatie afgeeft. De brief is het bewijs dat je recht hebt op zorg via de Wlz en dien je goed te bewaren. Severinus vraagt om een kopie van deze brief. Meer informatie vind je op de website van CIZ.
-
Ik heb geen indicatie of beschikking en wil meer weten over zorg en welke indicatie of beschikking daarvoor nodig is. Bij wie kan ik terecht?
Ook als er nog geen Wlz-indicatie of beschikking van de gemeente aanwezig is voor zorg, kun je contact opnemen met het Zorgbureau van Severinus
T 040 258 6319
E zorgbureau@severinus.nlDe zorgbemiddelaar kan informatie geven over de verschillende zorgmogelijkheden van Severinus en met je bespreken welke indicatie of beschikking daarvoor nodig is.
Het Juiste Loket
Het Juiste Loket valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het is bedoeld om mensen te ondersteunen die zich van ‘het kastje naar de muur’ gestuurd voelen, niet weten waar zij voor zorg of ondersteuning naar toe moeten en hier vragen over hebben. Het kan hierbij gaan om zorg die valt onder de Jeugdwet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (ZvW) en/of Wet Langdurige Zorg (Wlz).Telefoonnummer: 030 789 78 78
E-mail: meldpunt@juisteloket.nl
Website: www.juisteloket.nl -
Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt voor wonen bij Severinus?
Naast landelijke regelgeving vanuit de Zorgverzekeringswet en de Wet Langdurige Zorg (Wlz) kent Severinus eigen regelingen. Aanvullende regelingen van Severinus zijn te vinden op onze website onder voorwaarden en tarieven.