Zoeken
Menu

Aan de slag via de Jobcoach

Monique van de Pol en Judith Koopmans zijn Jobcoach bij Severinus. Zij gaan op zoek naar een passende werkomgeving voor cliënten. Deze vraag komt binnen vanuit het zorgbureau. Samen met de cliënt, wettelijk vertegenwoordiger of zorgcoördinator onderzoeken ze wat de wens met betrekking tot werk van de cliënt is. Deze wens kan ook een droom zijn. Dan wordt er gekeken welke elementen deze droom zo mooi maken en hoe daar in kleine stapjes naartoe gewerkt kan worden. De boodschap richting de cliënten is dan ook altijd: “Je weet nooit wat je kunt totdat je het probeert”.

Bij de vraag van de cliënt wordt een passende werkplek gezocht. Dit kan intern bij Severinus zijn of extern bij een bedrijf in de regio. In deze zoektocht naar een nieuwe werkplek is een match tussen de cliënt en de nieuwe collega’s erg belangrijk. Alle dienstverbanden beginnen dan ook met een proefperiode. De Jobcoach is altijd in de buurt om zowel de cliënt als de werkgever te coachen.

We volgen vandaag Niels Schooltink. Hij is een echte bezige bij. Hij werkt binnen Severinus bij de Verwensuper op Akkereind, de supermarkt op de Berkt, op de koelbus én bij de Vlijst. Daarnaast werkt hij ook nog bij Plus van Reijen in Veldhoven. Hij neemt ons vandaag een dagje mee tijdens zijn werk op dinsdag in zowel De Verwensuper op Akkereind als bij Plus van Reijen in Veldhoven.

Niels begint op dinsdagmorgen bij de De Verwensuper op Akkereind. Dit doet hij nu ruim twee jaar. Stipt om 9.00 uur arriveert hij op de fiets. Er is eerst even tijd voor koffie met zijn collega Lisette Bierings. En dan om 9.15 uur gaan de deuren van de winkel open.

Niels doet in de winkel eigenlijk alles, maar het uitpakken van de container vindt hij het leukst. Hij zet de geleverde producten netjes op hun plek in het schap. Hierbij let hij goed op de houdbaarheidsdatum. Daarnaast helpt hij zijn klanten met bijvoorbeeld het tellen van producten zodat ze ook naar huis gaan met het aantal wat er op het boodschappenlijstje staat. Daarna rekent hij alles af aan de kassa.

In de middag gaat Niels thuis lunchen en pakt hij vervolgens de fiets naar zijn andere baan. Op dinsdagmiddag werkt hij op de emballageafdeling bij supermarkt Plus van Reijen in Veldhoven. Niels sorteert de bierflesjes, waarbij hij goed op de etiketten en op de hoogte van de flesjes let. De flesjes met een bijzondere vorm zet hij in een aparte krat. Het is vandaag een drukke dag, want er staan veel flesjes op Niels te wachten.

Dit is het leukste baantje van Severinus

Niels Schooltink – Werkzaam op verschillende werkplekken via de jobcoach

De petflessen en blikjes worden allemaal in een grote zak verzameld. Dit gebeurt deels automatisch, maar soms moet Niels ook zelf wat achtergebleven flessen opruimen. Als de grote zak vol zit, sluit Niels de zak af met een grote tie-wrap. Hierna zet hij de zak weg, zodat hij opgehaald kan worden.

Kratten die gevuld zijn met lege flesjes, zet hij op de goede container. Hij laat zien dat er per container regels gelden voor het aantal kratten dat erop mag staan. Ook hier houdt hij rekening mee.

De collega’s van Niels zijn erg blij met hem. Supermarktmanager Wesley van Reijen over Niels: “Ik word meteen vrolijk als Niels binnenkomt. Hij noemt mij altijd Wes, dat vind ik erg leuk. En tijdens zijn werk bij de emballage zingt hij mee met de muziek. Soms komt hij dan even naar me toe om te zeggen dat er een mooi nummer gedraaid wordt. Niels is zo puur en open, dat zorgt voor een glimlach op ieders gezicht.”