Severinus

Cécile Espinasse

Social designer Cécile Espinasse wil op twee woningen een dag per week als kok infiltreren. Zij zal de keuken die dag niet overnemen, maar voegt iets toe aan het eten, een ‘fancy extra dish’. Daarbij wil ze niet alleen in de keuken bakken en koken, maar ook in de huiskamers waardoor de bewoners meer deelgenoot worden van de bereiding en de geuren. Cécile wil experimenteren met kleur, geur, structuur, en klank van het eten. Het koken is niet het einddoel, maar een manier om met het personeel in gesprek te raken, en een definitief concept te ontwikkelen. Kan de directe manier waarop bewoners eten een inspiratiebron voor personeel worden om meer speels met voedsel om te gaan? Wordt een ‘fancy dish’ anders gepresenteerd? Mag het ook een beetje vies worden? De vormgeving van haar aanwezigheid - een speciale schort en aankleding van de keuken - geeft haar interventie een herkenbare visuele identiteit, ook als zij niet aanwezig is.

Cécile studeerde in 2019 af aan de afdeling Food Non Food van de Design Academy in Eindhoven met het project ‘Avantgardeners’ waarmee ze de Social Design Talent Award van de gemeente Eindhoven won. Met haar project veranderde ze de beeldvorming rondom het Groenonderhoud dat door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt uitgevoerd. Ze ontwierp nieuwe uniformen voor de 'buurttuiniers', liet middelbare scholieren tekeningen van hen maken die hen in helden deed veranderen, en benutte de kennis van de medewerkers om soep van verschillende soorten onkruid, jam van besjes en een compote van tulpenbollen te maken.

Meer info: https://cecileespinasse.eu/ 

cecile_cooking_CMYK_600x400px