Severinus

Henriëtte Kuiper - Frits de Koning sept 2019

Henriëtte aan het woord

Henriëtte, regiebegeleider, vertelt. Ik werk dit jaar 20 jaar bij Severinus! Als ik er zo bij stil sta, zijn die 20 jaren voorbij gevlogen. Niet zo gek als je bedenkt dat ik de leukste baan van de wereld heb! 

Lucky one
Nadat ik mijn opleiding tot verzorgende had afgerond, stond mijn volgende uitdaging al te wachten. Ik was aangenomen bij Severinus om daar de interne opleiding te gaan volgen Dat was toen echt nog spannend, want in tegenstelling tot nu was het aanbod niet zo groot en de plekken om te werken erg gewild. Maar goed, ik was ‘one of the lucky ones’. Na negen maanden school mocht ik eindelijk beginnen. Dat heette toen nog de beroepsvoorbereidende periode. Ik kwam als jonge meid terecht in één van de leukste woonhuizen van Severinus; Honk 3-5 (toen nog Tus 65, want in die tijd was woonwijk Akkereind in aanbouw en stonden alle woningen in woonwijk de Berkt).

Mijn doelgroep
Honk 3-5 was een woonhuis waar mensen met een ernstige verstandelijke beperking (EVB) woonden en die, zoals dat toen nog werd genoemd, gedragsproblemen hadden. Vanaf dag één was ik er als een vis in het water. Ik had vanuit mijn vorige opleiding stages gelopen binnen Severinus. Die stages waren heel leuk, maar ook het ook allemaal nét niet. Ik weet ook niet wat me precies aantrok; want eerlijk is eerlijk soms was het even slikken. Bij woonhuizen als dit moet je door zaken heen kunnen èn willen kijken. Zo hingen er geen gordijnen aan de muur en waren alle meubels vastgeschroefd aan de vloer. Nog maar te zwijgen over het geurenpalet wat je tegemoet kwam bij binnenkomst. Maar wat waren de bewoners aandoenlijk en lief! Het duurt bij deze vaak zo beschadigde mensen meestal net iets langer voor ze je toelaten, maar als dat eenmaal gebeurt, dan kun je de wereld met ze rond. Je zal zien dat die bovengenoemde bijzaken er dan echt niet meer toe doen. Over voldoening gesproken! Ik wist toen dat dit mijn doelgroep was. Met déze bewonersgroep wilde ik werken. Gelukkig heb ik dit waar kunnen maken en werk ik inmiddels als regiebegeleider. Maar nog steeds met deze geweldige doelgroep.

Ondanks dat ik weet dat werken in de specifieke zorg je moet liggen, geldt dat natuurlijk ook voor alle andere doelgroepen. Ik vind het zo jammer dat er zoveel spookverhalen de ronde lijken te doen over werken met deze geweldige bewonersgroep. Geef ze eens een kans, dat verdienen ze!