Severinus

Joep

Joep aan het woord


Ervaring met hout

“Mijn dochter Irma is activiteitenbegeleider bij SamSam en zij is voor mij de aanleiding geweest om vrijwilligerswerk te gaan doen”, vertelt Joep. “Toen zij bij SamSam op de houtwerkplaats ging werken, vroeg ze me regelmatig hoe ze een bepaalde houtsoort het beste kon bewerken. Ze kwam met deze vragen bij mij, omdat ik 34 jaar ervaring heb opgedaan in het bewerken van hout bij de afdeling Bouwkunde van de TU in Eindhoven. Toen ik een keer met ons Irma meeging naar SamSam ben ik eigenlijk direct begonnen.”

Aan het werk
“Wat me opviel was dat ze bij SamSam veel mooie producten maken, maar dat er weinig voorbeelden op papier stonden. Mijn eerste werk was dus het maken van een soort logboek, waarin ik van alle producten een eenvoudige 3D-tekening maakte. Daarna ging ik aan de slag met het ontwerpen van mallen voor de verschillende producten, zodat de cliënten gemakkelijk zelfstandig kunnen werken.”

Kerstpakket 
Bij de houtwerkplaats van SamSam kwam het verzoek om een bijdrage te leveren aan het kerstpakket. Joep vertelt: “Hier moesten wij wel even over nadenken, want het was een flinke klus. Natuurlijk zeiden we uiteindelijk vol enthousiasme ‘ja’. We zijn trots dat we de klus met z’n allen hebben geklaard!” Op de vraag wat de opdracht inhield, zegt Joep: “Dat ga ik natuurlijk nog niet zeggen. Wel kan ik vertellen dat we met 6 cliënten vele uren bezig waren en in twee jaar 1560 exemplaren maakten. Een mooie prestatie van onze cliënten!”

Mooie daginvulling
Hij vervolgt: “Toen mijn vrouw overleed, kwam ik alleen te zitten en had ik alle tijd voor het verrichten van vrijwilligerswerk. Ik doe het nu al drie jaar en vind het geweldig. Het geeft me regelmaat, ik kan me nuttig maken en het werken met cliënten en collega’s geeft me voldoening.” Joep begon een paar dagdelen per week, maar is inmiddels vaak vijf dagdelen per week met SamSam bezig. Veel werkzaamheden zoals het maken van tekeningen en mallen doet hij thuis, waardoor hij flexibel met zijn tijden om kan gaan. Joep besluit: “Aan hen die tijd over hebben en twijfelen over vrijwilligerswerk kan ik zeggen: gewoon doen! Je wordt er een rijker mens door.”