Severinus

Foto aangelag

Omgekeerde integratie en historie


Baanbrekend

Wonen met en zoals anderen. Het is ons motto als het gaat om de wijze waarop wij onze cliënten onderdeel laten zijn van de samenleving. Met de huisvesting van de cliënten die bij ons wonen als afspiegeling. Wij zijn al sinds 1959 baanbrekend in Nederland op het gebied van omgekeerde integratie. Woonwijken ontstonden rondom Severinus. Woningen van onze cliënten en van andere burgers zijn in het straatbeeld verweven. Veel wijkbewoners bezoeken de Severinus-voorzieningen en wijkactiviteiten. Van het zwembad en het restaurant tot de jaarlijkse kermis. Het resultaat? Een levendige verankering in de Veldhovense samenleving.

Huisvesting in bijzonder gewone wijken

Eind jaren negentig zijn twee bijzondere wijken ontwikkeld in Veldhoven: de Berkt in Oerle en Akkereind in Zeelst. Deze wijken zijn zo ontworpen dat de woningen van onze cliënten en andere burgers in het straatbeeld zijn verweven. De voorzieningen die Severinus heeft gebouwd maken de wijk erg levendig en andere wijkbewoners bezoeken er ook een groot aantal van.

Mooi en veilig wonen

In deze wijken, die voetgangersvriendelijk en verkeersluw zijn aangelegd, is het principe van omgekeerde integratie toegepast. Voor onze meest kwetsbare cliënten hebben wij de samenleving naar ons toe gehaald, en samen een wijk gevormd waar het goed en aantrekkelijk wonen is voor iedereen. In een mooi huis, aan een mooie en veilige straat en in een groene wijk. Ook in andere wijken in Veldhoven staan huizen en appartementen waar onze cliënten in zekere mate zelfstandig wonen.

Historische wandeling

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan zette Severinus in beide wijken een historische wandeling uit. Geniet van een heerlijke wandeling en haal mooie herinneringen op. Kijk op www.severinus.nl/historischewandeling voor beide routes en meer informatie. 


Lees hier over het bezoek van Prinses (destijds Koningin) Beatrix aan Severinus.

Terug naar Visie op zorg

Het verhaal van Jack Mikkers, Oud-Burgemeester van Veldhoven

 

“Severinus is verankerd in het Veldhovense.” Lees meer