Severinus
‹ Naar nieuwsoverzicht

20 september 2017

Symposium: Verstandelijk beperkt én dement

een succes!

Bij mensen met een verstandelijke beperking komt dementie vaker én op jongere leeftijd voor. Het stellen van de diagnose is echter gecompliceerd, waardoor men de ziekte vaak pas in een laat stadium herkent. Over dit onderwerp organiseerden Congressen met Zorg en Severinus op vrijdag 15 september 2017 een symposium in de Reehorst in Ede.

Tijdens het symposium werd ingegaan op de werking van het brein en het herkennen van signalen, en behandelden we een aantal aspecten waar je als zorgverlener mee te maken krijgt en de passende interventies daarbij, met als doel de kwaliteit van de zorg en het geluk van mensen met een verstandelijke beperking en dementie te bevorderen.

In de ochtend trapten Marcellino Bogers, Congressen met Zorg, en Pieter Hermsen, directeur Severinus, de dag af. Gevolgd door een ontroerend interview met Geert van Elten, voorzitter Cliëntenraad Severinus, over zijn zus Judith die het Downsyndroom en Alzheimer heeft. Aansluitend betraden ook Alain Dekker, UMC Groningen, Frans Hoogeveen, gz-psycholoog Florence en Marja Oud, consulent ouderen Esdégé-Reigersdaal, het podium met interessante en inspirerende verhalen.

Afwisselend programma

De dag had een afwisselend programma waarin serieuze onderwerpen werden afgewisseld met humor en muziek. Na de lunchpauze kon de bezoeker kiezen uit tal van workshops. Medewerkers van Severinus deelden hun kennis over de afbouw van vrijheidsbeperkende middelen en hoe om te gaan met dementie binnen het woonhuis. Dit laatste verhaal werd ondersteund door een alleszeggende, ontroerende film. Andere interessante workshops waren o.a. ‘emotiedetectie voor meer geluk’ door Erwin Meinders, ‘Shantala’ door Ria Bartels en ‘Interventies bij slaapproblemen van mensen met een verstandelijke beperking en dementie’ door Tejo Hylkema.

Aan het einde van de middag was er gelegenheid om onder het genot van een borrel ervaringen uit te wisselen. Geïnspireerd keerde iedereen huiswaarts.

In de praktijk

Neem een kijkje in het leven van twee cliënten met een verstandelijke beperking en dementie die bij Severinus wonen. Dat kan door het bekijken van deze ontroerende, korte film.