Severinus
‹ Naar nieuwsoverzicht

20 maart 2018

In Veldhoven kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen

Uniek in Zuid-Nederland

In Veldhoven kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig stemmen.

Blinden en slechtzienden kunnen bij de verkiezingen van 21 maart in vier gemeentes, waaronder Veldhoven, zelfstandig stemmen. Naast Veldhoven gaat het om de gemeentes Den Haag, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Het stemmen gebeurt met behulp van een zogenoemde mal en audio-ondersteuning.

Het stemlokaal Severinus aan de Platanenlaan 28 is door de gemeente Veldhoven in overleg met de Severinus ingericht als stemlokaal met een verhoogde toegankelijkheid. Uiteraard is het rolstoeltoegankelijk, maar er is ook de mogelijk voor Veldhovenaren met een visuele beperking om zelfstandig hun stem uit te brengen. En dit is uniek. Veldhoven is de enige gemeente in Zuid-Nederland die meedoet met de proef om de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking die zelfstandig willen stemmen te verbeteren.

Hoe werkt het?
Over het stembiljet wordt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. De stemmer krijgt vervolgens via een koptelefoon die is aangesloten op de zogenoemde soundbox te horen welke partijen er op de lijst staan. Met hulp van knoppen kan hij/zij aangeven van welke partij de kandidaten moeten worden voorgelezen. Zo weet hij het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie hij wil stemmen. De stemmer voelt vervolgens op de mal welke kolom hij moet hebben voor de juiste partij, door te tellen. Vervolgens telt de kiezer - weer met de vinger - het aantal rijen om de juiste kandidaat te kunnen aankruisen. Om het tellen te vereenvoudigen, is er na elke vijf kandidaten een duidelijk voelbaar streepje geplaatst. Met het potlood maakt de kiezer ten slotte het gewenste vakje rood.

Vervoer
Omdat het stembureau Severinus voor veel visueel beperkten een onbekende plek is waar geen openbaar vervoer voor de deur stopt, heeft de gemeente met Cordaad vervoer geregeld. Blinden en slechtzienden die zelfstandig willen stemmen en geen vervoersmogelijkheid hebben, kunnen bellen naar Cordaad op nummer 040 2536789. Er wordt dan een ophaalafspraak ingepland.
De proef is een initiatief van gemeente Den Haag, gemeente Utrechtse Heuvelrug, de Haagse belangenorganisatie Voorall en de Oogvereniging. De gemeentes Zeist en Veldhoven gaan de proef ook uitvoeren. Er is nauw samengewerkt met Visio (een organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt bij het leven van een zo zelfstandig mogelijk bestaan) en Bartiméus (een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt om het leven te leven zoals zij dat willen). De mal is ontwikkeld door Fablab Den Haag en de soundbox door Solutions Radio.

Neem voor meer informatie contact met gemeente Veldhoven op. Stuur een e-mail naar communicatie@veldhoven.nl of bel telefoonnummer (040) 25 84 419 / 06 14993456.