Severinus
‹ Naar nieuwsoverzicht

22 oktober 2018

Severinus en Mentech Innovation geven met de HUME mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag weer een stem

Zorgorganisatie Severinus en Mentech Innovation bekrachtigen in oktober 2018 hun strategische samenwerking met een meerjarenovereenkomst voor het valideren en implementeren van de HUME. De HUME is een digitaal product dat emoties, spanning en pijn kan duiden in mensen met een verstandelijke beperking of dementie.

Mensen met een verstandelijke beperking zijn veelal onvoldoende in staat hun emoties, pijn of spanning te uiten en ervaren vaak onnodig stress. Hierdoor wordt hun gedrag in veel gevallen niet begrepen en kunnen zorgverleners niet altijd de benodigde aandacht en betekenisvolle zorg bieden. De HUME is een digitaal product dat emoties zoals stress, verdriet, blijdschap en pijn kan duiden met behulp van sensorinformatie, in combinatie met patroonherkenning en zelflerende modellen. Ieder persoon heeft een unieke combinatie van fysiologische kenmerken. De HUME maakt derhalve gebruik van zelflerende algoritmen om emoties eenduidig en nauwkeurig te kunnen herkennen. De sensoren zitten in een meetband om de arm. Via een app kan een ouder of zorgprofessional gevoelens van bijvoorbeeld verdriet of woede `lezen’, (leren) herkennen en daarna sneller en gerichter de hulp bieden die nodig is om iemand gelukkiger te maken of een woede-uitbarsting voorkomen.

Trots
Pieter Hermsen, directeur Severinus, vertelt: “Ik ben ervan overtuigd dat de HUME een krachtige oplossing is om mensen met een ernstige verstandelijke beperking die het niet kunnen vertellen of anderszins uitdrukken, een stem te geven. En hetzelfde geldt voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Severinus heeft vanaf de ideefase een belangrijke bijdrage aan de haalbaarheidsstudie geleverd. Met gepaste trots zet Severinus dan ook de volgende stap in de samenwerking met Mentech Innovation.” Erwin Meinders, directeur Mentech Innovation, haakt daarop in: “Met veel waardering en trots vervolgen we de strategische samenwerking met Severinus als launching customer van de HUME. Samenwerken met zorgprofessionals is essentieel om een product te ontwikkelen dat er toe doet, vanuit de behoefte en ter ondersteuning van de warme zorg.”

Vergroten van kwaliteit van leven en geluk
Met de HUME krijgen mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag weer een stem, waardoor ze beter begrepen worden en meer zelfregie krijgen, uiteindelijk om de kwaliteit van leven en het geluk van deze kwetsbare doelgroep te vergroten. Beter begrip en zorg leidt naast minder escalaties ook tot minder uitval bij zorgverleners.

Intensieve samenwerking
Severinus en Mentech Innovation werken sinds 2016 intensief samen aan de technische haalbaarheid van emotieherkenning en emotieregulering. De bevindingen van deze haalbaarheidsstudie waren 2 jaar geleden het startpunt voor het ontwikkelen van de HUME. Daarnaast zette Mentech Innovation een landelijke pilotstudie op ter validatie en implementatie van de HUME in de zorgomgeving. Inmiddels is Mentech Innovation één van de tien genomineerden van de CZ-zorgprijs 2018. In november wordt bekend of Mentech Innovation tot de winnaars behoort.