Severinus
‹ Naar nieuwsoverzicht

05 juni 2018

“Ervaringsdeskundigheid. Een vak apart…, Of een apart vak…!?”

Zorginstellingen werken op unieke manier samen aan de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid binnen de VG sector

Het consortium Ervaringsdeskundigheid, 9 zorgorganisaties, Fontys Hogeschool Sociale Studies Eindhoven en CZ, ziet het als haar verantwoordelijkheid om in samenwerking met mensen met een (verstandelijke) beperking hun positie als gelijkwaardig burger maatschappelijk gerealiseerd te krijgen.
Dit gebeurt onder andere door de toegevoegde waarde van de inzet van mensen met een beperking zowel binnen de eigen organisaties als daarbuiten uit te dragen, te faciliteren en te concretiseren.

Uniek is dat er zoveel organisaties willen samenwerken en afstemmen over het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid binnen de VG sector. Het consortium vindt het een groot goed om vanuit eigen ervaringen het nut en de noodzaak uit te dragen dat bij alle VG zorg- en dienstverlening én
maatschappelijke en welzijnsorganisaties de inzet van ervaringsdeskundigheid van mensen met een (verstandelijke) beperking vanzelfsprekend en geborgd hoort te zijn. Het consortium Ervaringsdeskundigheid vervult hierin een voorbeeldfunctie en wil graag haar expertise hierover delen.

Samenwerkingspartners binnen het Consortium Ervaringsdeskundigheid
9 Zorgorganisaties, Fontys Hogeschool Sociale Studies Eindhoven en CZ vormen het consortium ervaringsdeskundigheid. Daarnaast zijn er verbindingen en samenwerkingen met de LFB (Landelijke belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking ) en de Academische Werkplaats leven met een Verstandelijke beperking. (Tranzo, Tilburg University).

Werkconferentie Ervaringsdeskundigen 5 juni 2018

Ruim 250 cliënten, begeleiders, managers en bestuurders waren dinsdag te gast bij de eerste Werkconferentie over Ervaringsdeskundigheid in de VG-sector. En allemaal waren ze het erover eens: Ervaringsdeskundigheid is een niet meer weg te denken onderdeel van het dagelijks werk in onze sector.

Inspirerende inleidingen, een groot aantal interessante workshops en een leuke afsluiting. Ook onze ervaringsdeskundige Cas gaf een inspirerende presentatie over autisme.

In het Tilburgse Willem II-stadion werd duidelijk dat de rol van ervaringsdeskundigheid steeds groter wordt. Veerle Vriens, acht jaar geleden NAH-patiënt geworden nadat een hersentumor was geconstateerd, verwoordde het als volgt: "Mijn wereld werd ondersteboven gegooid, maar ik heb inmiddels ervaren dat ik mensen kan helpen. Dat ik een voorbeeld kan zijn. Dat is toch geweldig."

Zo’n zeven jaar geleden startte een consortium van een aantal samenwerkende zorginstanties, zorgverzekeraar CZ en Fontys Hogeschool uit Eindhoven met het ontwikkelen van een opleiding tot Ervaringsdeskundige. Het was volgens Marc Bindels, voorzitter van het inmiddels fors uitgebreide consortium, een belangrijke stap. "Een prachtige opleiding die we elk jaar verder verfijnen en verbeteren. Compleet met stage en een spannende eindpresentatie. De cursisten leren over hun eigen ervaringen, om die vervolgens te kunnen delen met anderen. Het verhoogt hun eigen geluk, dat van lotgenoten en tegelijkertijd ook van de deelnemende organisaties.